Foglalja le nyaralását most
akár 32% előfoglalási kedvezménnyel!

Hasznos tudnivalók Horvátországról


Hasznos tudnivalók Horvátországról

Beutazáshoz szükséges  okmányok:
magyar állampolgárok számára új típusú, kártyás személyigazolvány vagy útlevél szükséges a Horvátországba és az EU tagállamaiba történő utazáshoz. Mindig ellenőrizze le az okmányok érvényességi idejét, mert annak a hazautazástól számítva még min. 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Vízum nem szükséges, kötelező védőoltás nincs.

Vámrendelkezések: 
A Horvát Köztársaság vámrendelkezései összhangban vannak az Európai Unió országainak előírásaival. Külföldi valuta szabadon be- és kivihető. Az értékes szakmai és technikai felszerelést a határon be kell jelenteni. Kivihető az általunk összekészített élelmiszercsomag a tejtermék, nyershús és a házilag készített hentesáru kivételével. Az állati eredetű félkész- és késztermék élelmiszer (kivéve az úti élelem) csak állategészségügyi ellenőrzés után vihető ki. Ez a szabály a behozatalra is vonatkozik.
Kiutazás előtt célszerű a Horvát Köztársaság Nagykövetségén érdeklődni a vámkorlátozásokról. (cím: 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u.15. Tel: 354-1315)

Háziállatok utaztatása:
Ha kis kedvencét magával vinné a nyaralásra, időben gondoskodjon útlevélről és mikrochipről, a kötelező oltásokon és a szálláshely engedélyén kívül.

Fizetőeszköz: 
Horvátországban a hivatalos fizetőeszköz a horvát kuna (HRK). 1 Kuna = 100 lipa. 1 kuna = kb. 38-44 Ft
A pénzjegyek névértéke: 1000, 500, 200, 50, 20, 10 és 5 HRK. A fémpénzek névértéke: 5, 2 és 1 kuna, valamint 50, 20, 10, 5, 2 és 1 lipa. 
Javasoljuk, hogy mindig legyen Önnél készpénz! Igaz, hogy egyre elterjedtebb a bankkártyás fizetés, de a legtöbb helyen ma is csak készpénzben lehet fizetni. 1 Kuna = kb. 38-44 Ft. Egyes helyeken elfogadják az Eurót is, de nem ez a jellemző.
Pénzváltás: Külföldi valuta beváltható a bankokban, pénzváltókban, postákon, utazási irodákban és szállodákban.
A bankok félfogadási ideje: hétfőtől-péntekig 8-19 óra, szombaton 8-12 óra. A bankok vasárnap és ünnepnap zárva tartanak.

Hitelkártyák és más fizetési módozatok: 
Horvátországban az általánosan ismert hitelkártyákkal - Eurocard/Mastercard, Diners, American Express és Visa - való fizetés általánosan elterjedt. Minden üzlet, étterem, ügynökség, szálloda és egyéb árusítóhely, ahol hitelkártyával lehet fizetni, jól látható helyre ragasztja fel az általa elfogadott hitelkártya logóját, jelét vagy reklámját. Hitelkártyával készpénzt az automatákban lehet felvenni. A postán az Eurocard/Mastercard és Diners hitelkártyával lehet készpénzt felvenni.
A Hrvatska Postanska Banka mintegy 1.230 pénzkifizető hellyel rendelkezik és a szolgáltatás egész Horvátországban elérhető. A beváltási bizonylat ellenében visszaváltja a megmaradt horvát kunát, de az árfolyameltérésekre azonban számítani kell.

Az üzletek és hivatalos intézmények nyitva tartása: 
Az üzletek többségének nyitvatartási ideje: hétköznapokon 8 - 20 óráig, szombaton és vasárnap 14 óráig, de turista idényben tovább tartanak nyitva (viszont egy részük 12-16 óra között zárva tart). A hivatalos intézményekben és a hivatalokban a munkaidő: hétfőtől péntekig 8 - 16 óráig.

Posta és telekommunikáció: 
A postahivatalok nyitvatartási ideje a nagyobb városokban: hétköznapokon 7 - 19 óráig, kisebb helyeken 7 - 14 óráig, némelyek váltott nyitva tartással működnek. A nagyobb városokban és turisztikai helyeken az ügyeletes posták szombaton és vasárnap is 21 óráig tartanak nyitva. Valamennyi nyilvános telefonkészülék telefonkártyával működik, telefonkártya a postahivatalokban, újságosoknál vásárolható. Külföld közvetlenül hívható bármelyik nyilvános telefonkészülékről. Magyarország hívószáma + körzetszám 0036(körzetszám, mobilszámnál 20/30/70).

Vásárlás: A legjobb szuvenír a hagyományos kézimunka, pl. kötött tárgyak, csipke és díszítőtárgyak, amiket ezüstből, kagylóból és tengeri korallból készítenek. Nagyon érdekes tárgyak kaphatók fából és agyagból, amik szintén kézimunkával készülnek. Ha ruhát vagy cipőt szeretnének venni, valószínűleg nem fognak tetszeni a bolti árak. Ha nem feltétlenül fontos a márkás divat, azt ajánljuk, hogy keressen meg kisebb boltokat és piacot. Az árak sokkal kedvezőbbek, a választék nagyon jó.

Borravaló: A tipp általában nincsen benne a számlában. Ha véleménye szerint megérdemelt, akkor a számla 10 százalékának megfelelő összeget szokás adni. Taxi vezetők általában nem várnak borravalót, de megbecsülik.

Hálózati feszültség: 220 W, 50 Hz

Csapvíz: egész Horvátország területén fogyasztható.

Közbiztonság: Az ország egyes területeire vonatkozó aknaveszély kivételével a közbiztonság jónak mondható. A balesetveszély miatt fokozottan szükséges az aknaveszély jelzéssel ellátott területek elkerülése. Az említett területeken a főútvonalakról nem célszerű letérni.

Mobiltelefon: az egész ország területén használható.

Fontosabb telefonszámok: 
mindig legyenek Önnél a legfontosabb telefonszámok, közöttük az itthoni rokonok elérhetősége is!
Horvátország nemzetközi hívószáma: +385
Egységes segélyhívószám 112,
Mentők: 194, tűzoltók: 193, rendőrség: 192
Segélykérés az utakon: 1987
Belföldi és nemzetközi tudakozó: 11888.
Zágrábi Magyar Konzulátus: 00 385 (0)1 4890-906  (Cím: 10000 Zagreb, Pantovcak 255-257.)

Utazás:
Horvátországba eljuthatunk autóbusszal, vonattal, repülővel vagy ahogy a legtöbben tesszük, saját gépkocsival. Ez utóbbihoz az érvényes vezetői engedélyen és a forgalmi engedély mellett
szükséges, hogy a gépjármű Nemzetközi Zöldkártyával rendelkezzen. Ezt az adott biztosítótól, ingyenesen lehet igényelni.
A horvát riviérára leggyorsabban az autópályán juthatunk el. Matricát csak a magyar autópályákra tudunk előre megvásárolni. A horvát útszakaszon ugyanis fizető kupukon keresztül kell rendeznünk az úthasználat díját. Ezt megtehetjük bankkártyával és készpénzben (Euro vagy Kuna). Utazásunk során mindenképpen tartsuk be a sebességhatárokat (50-90-110-130 km/h), mert rendkívül szigorúan és nagy összeggel büntetik a szabályszegést.

Sebességhatárok:
- lakott területen 50 km/óra
- lakott területen kívül 90 km/óra
- kizárólag motoros járművek rendelkezésére álló, valamint gyorsforgalmi utakon 110 km/óra
- autópályán 130 km/óra
- lakókocsit vontató gépjármű 80 km/óra
- autóbuszok és könnyű utánfutót vontató autóbuszok 80 km/óra

Vizes utakon csökkentsék a sebességet és alkalmazkodjanak az útviszonyokhoz. Javasoljuk, hogy vezetéskor úgy nappal, mint éjszaka kapcsolják be a világítást!
Mobiltelefont vezetés közben ne használják! A biztonsági övek használata kötelező!

Benzinkutak: 
Naponta 7 - 17 vagy 18 óráig, a nyári idényben 22 óráig tartanak nyitva. Az ügyeletes benzinkutak a nagyobb városokban és a nemzetközi utakon 0 - 24 óráig tartanak nyitva. Minden benzinkútnál árusítanak: Eurosuper 95, Super 98, Normál és Euro Diesel üzemanyagot, a nagyobb városokban gázt is. Az üzemanyagárak nagyjából megegyeznek a magyarországival.

Kötelezettségek közlekedési baleset esetén:
A közlekedési balesetről először a rendőrséget értesítsék (telefon: 192), majd BBP biztosítójukkal is vegyék fel a kapcsolatot. Biztosítsák a baleset helyét  (állítsák fel a háromszöget) és tegyék meg azokat az intézkedéseket, amelyekkel megelőzik az újabb veszélyhelyzetet. Várják meg a közlekedési rendőröket. A közlekedési balesettel kapcsolatos problémák intézéséről, a horvát biztosító társaság ügyintézéséről, a jármű szervizben történő javításáról és egyéb, a balesettel kapcsolatos problémákról attól a rendőrtől kaphatnak felvilágosítást, aki a baleset helyszíni szemléjét végzi. Amennyiben a baleset során az Ön autója bármilyen módon megsérült, az intézkedő rendőrtől feltétlenül kérjen igazolást a sérülésről, mert e nélkül nem lépheti át az ország határát. 
A pénzbüntetések összege szabálysértés esetén minimum 500 kuna, valamint 120 kuna eljárásai díj, amihez további tolmácsolási költség (kb. 200 kuna) adódhat.

A közlekedési szabálysértésekért fizetendő büntetések tájékoztató jellegű összegei: 
- gyorshajtás esetén lakott területen, ha 30 km/ óra-, lakott területen kívül 50 km/órával haladja meg a megengedett sebességet: 500 kn 
- gyorshajtás esetén lakott területen, ha 10 -30 km/óra, lakott területen kívül 30-50 km/órával haladja meg a megengedett sebességet: 200 kn 
- gyorshajtás esetén lakott területen, ha 10 km/óra-, lakott területen kívül 10 - 30 km/órával haladja meg a megengedett sebességet: 100 kn 
- az előzési szabályok be nem tartása: 500 kn 
- ittas állapotban történő vezetés: 500 kn + a vezetői engedély bevonása 
- az út állapotának és egyéb akadályozó tényező figyelmen kívül hagyása a nem megfelelő sebesség kiválasztásakor: 200 kn 
- szabálytalan parkolás és megállás: 100 kn 
- ha nincs bekapcsolva a biztonsági öv: 100 kn.

A büntetés vagy a védelmi rendszabály végrehajtásának érdekében, a szabálysértés mértékétől függően a meghatalmazott hivatalos személy az eljárás végrehajtásáig, de legfeljebb 48 órára bevonhatja a külföldi állampolgár útlevelét.

Taxi szolgálat minden városban és turistahelyen működik.

Vasúti közlekedés: 
Horvátország közvetlen vasúti összeköttetésben áll Szlovéniával, Magyarországgal, Olaszországgal, Ausztriával, Svájccal, Szlovákiával, Franciaországgal, Németországgal, Bosznia-Hercegovinával, Albániával és Szerbiával, átszállással pedig szinte valamennyi európai országba el lehet jutni. 
További felvilágosítás a MÁV Nemzetközi vonalán: +36 1 444 44 99

Buszközlekedés: Irodánk nem rendelkezik saját busszal. A turnusváltásokhoz igazodva azonban foglalunk helyeket egy buszos cégen keresztül. 
A járatok pénteki napokon indulnak és szombaton érkeznek meg Horvátországba. Hazautazás szombati napokon, megérkezés vasárnap. Előre nem látható váratlan események miatti (baleset, határátkelési várakozás, kialakult dugók) időcsúszásokért felelősséget nem tudunk vállalni. Az autóbusz a szálláshoz lehető legközelebbi ponton teszi le az utasokat, amely nem minden esetben jelenti a szálláshely előtti ki- és beszállást.
Az autóbuszon háziállat szállítása nem megengedett. A busz csomagterébe személyenként egy normál méretű bőrönd tehető, az utastérben a balesetveszély miatt csak kézipoggyász helyezhető el.

Nemzeti ételek és italok 
A félpanziót és teljes ellátást kínáló szállodák mellett minden városban, turisztikai helységben, főbb utak mentén éttermek, étkezdék, teraszok, csapszékek, pizzériák, gyorsétkezdék találhatók, de az ínyencek bizonyára szívesen betérnek a házi "horvát konyhát" kínáló éttermek és étkezdék valamelyikébe. Minden állati eredetű élelmiszerre az Európai Unió országaival azonos feltételek érvényesek és állandó állatorvosi-egészségügyi felügyelet alatt állnak. 
A szokványos európai konyhán kívül Horvátország a legnépszerűbb hazai ételeit és különlegességeit kínálja: a hideg ételek között említhetjük a híres dalmáciai vagy isztriai sódárt (szárított sonka), pagi vagy likai sajtot, juhtúrót, szlavóniai kulent, az ismert samobori vagy zagorjei fokhagymás kolbászt, a friss tejfölös túrót. A főétel kínálat attól az éghajlati övtől függ, ahol éppen tartózkodnak. Dalmáciában, a tengermelléken, a szigeteken és Isztriában a főételek halféléből és "tenger gyümölcseiből" készülnek, a húsételek pedig a "pasticada" vagy a főtt bárány. Horvátország kontinentális részében a húsételek kínálata igazán gazdag, a különlegességek pedig a pulyka mlinci-tésztával, sült bárány, sült malac, főtt vagy sült "strukla". A tészták közül a már említett "strukla" mellett megemlítjük még a diós, a mákos, a túrós és a gyümölccsel töltött rétest. 
A szőlőtermesztés és a szívesen fogyasztott, válogatott borok termelése a horvát szőlészek évszázados hagyománya a kontinentális Horvátországban, a tengermelléken és Dalmáciában egyaránt. Az adriai tengerpart és szigetek ismert borfajtái a vörös borok - teran, merlot, kaberne, opolo, plavac, dingač, postup, valamint a fehérek - malvazija, posip, kujundzsusa, muskat... A kontinentális rész borkínálata: rizling, graąevina, burgundi, tramini. Az égetett szeszes italok közül ismertek a pálinkák - szilvapálinka, travarica, törköly, a desszertitalok közül pedig a proąek és a maraschino.

Környezetvédelem: A biológiai értékek védelme összhangban áll az Európai Unió érvényben levő szabályaival. Az Európai Unió előírásai szerint a horvát Adrián a tengervíz nagyon jó minőségű fürdés céljából.