Foglalja le nyaralását most
akár 32% előfoglalási kedvezménnyel!

Általános tudnivalók Horvátországról


Általános tudnivalók

Horvátországot észak-nyugaton az Alpok keleti szegélye, keleten a Pannon síkság és a Duna határolja, középső részén a Dinári-hegység vonul át, déli része pedig az Adriai tengernél ér véget.

Horvátország szárazföldi területe 56.542 km², territoriális tengerfelülete: 31.067 km². A tengerpart hossza 5.835 km, ebből 4.058 km a szigetek, sziklazátonyok és szirtek partjai. Az Adria horvátországi partszakasza 3 fő tájegységre tagolható: Isztriai-félszigetre, Kvarner-öböl vidékére és Dalmáciára.

A szigetek, sziklazátonyok és szirtek száma: 1.185,  amelybő 67 sziget lakott. Legnagyobb szigetei: Krk és Cres.

Horvátországnak 4.700.000 lakosa van. A lakosság nagy része horvát. Nemzeti kisebbséget alkotnak a szerbek, a magyarok, a bosnyákok, az olaszok, a csehek és más népek.

Horvátország többpártrendszerű, parlamentáris köztársaság. Fővárosa Zágráb (770.000 lakos), az ország gazdasági, közlekedési, kulturális és oktatási központja.

Az ország legmagasabb hegycsúcsa a Triglav, 1.913 m magas és a Dinari-hegység része.

Horvátországban két éghajlati zóna van: az ország belsejében a mérsékelt kontinentális éghajlat uralkodik, míg az Adriai part mentén a kellemes mediterrán éghajlat a jellemző sok napsütéssel, száraz és meleg nyárral, enyhe és csapadékos téllel. Az ország belső részében az átlaghőmérséklet januárban -1-3 °C, augusztusban 22-26 °C, a tengerparton az átlaghőmérséklet januárban 5-10 °C, augusztusban 26-30 °C, télen a tengervíz hőmérséklete 12 °C, nyáron kb. 25 °C.

A tengervíz hőmérséklete: májusban 17 °C, júniusban 20 °C, júliusban 25 °C, augusztusban 26 °C, szeptemberben 23 °C.

Megengedett sebességhatárok Horvátország útjain

Megengedett sebesség határok Horvátország útjain

Autópálya díjak

Horvátország autópályáin fizető kapus rendszer van használatban.
2014-től érvényes díjak:
A1 Zágráb (Lucko) - Zadar 121 HRK
A1 Zágráb (Lucko) - Sibenik 154 HRK
A1 Zágráb (Lucko) - Split (Dugopolje lehajtó) 181 HRK
A1 Zágráb (Lucko) - Omis (Blato lehajtó) 193 HRK
A2 Zágráb (Zapresic) - Macelj (Szlovén határ) 42 HRK
A3 Zágráb - Slavonski Brod (A5 autópályáig) 78 HRK
A3 Zágráb - Lipovac (Szerb határ) 121 HRK
A4 Zágráb (Sveta Helena) - Varazdin 26 HRK
A4 Zágráb (Sveta Helena) - Cakovec 33 HRK
A4 Zágráb (Sveta Helena) - Gorican (Letenyei határátkelő) 41 HRK
A3 - A5 Zágráb - Osijek 117 HRK
A1 - A6 Zágráb - Rijeka 69 HRK
A8 - A9 Ucka - Pula 48 HRK
A9 Pula - Umag 37 HRK
Krk híd - 35 HRK
Ucka alagút - 28 HRK

További információ: www.hac.hr

Szállás információk

Besorolás és csillagozás:
minden szálláshelynél a helyi hivatalos besorolást adtuk meg. A szálláshelyek minősége azonos kategórián belül eltérő lehet!

Részvételi díj:
Szállodák esetén a legtöbb esetben a megadott árak  /fő/1 éjszakára vonatkoznak félpanzióval, néhol reggelivel vagy all inclusive ellátással. Apartmanok esetén általában /apartman/1 éjszaka árak szerepelnek önellátással. A szállások ártáblázataiban minden esetben fel van tüntetve, hogy a megadott árak mire vonatkoznak és milyen ellátást tartalmaznak. Az ár általában tartalmazza a víz-, gáz- és villanyhasználatot, ágyneműhasználatot, a turnus végi takarítást, amennyiben nem, úgy azt külön feltüntetjük. 
A tengerre néző szobák nem feltétlenül rendelkeznek szabad kilátással a tengerre, de minden esetben a tenger felé néznek.

Üdülőhelyi díjak:
minden szálláshelynél feltüntetjük, hogy az ár tartalmazza-e az üdülőhelyi díjat . Amennyiben azon felül fizetendő, úgy /fő/éjszakára vonatkozik és általában 12 év felett fizetendő. Néhány szálláshely esetén külön felszámolnak regisztrációs/bejelentkezési díjat, amely sok esetben a helyszínen fizetendő és /fő-re vonatkozik.

Be- és kijelentkezés:
a szállásokat a nemzetközi gyakorlat szerint 14 órától lehet elfoglalni és az elutazás napján 10 óráig kell elhagyni. A bejelentkezés minden esetben az általunk kiállított Voucher (Szállásutalvány) leadásával történik. Hotelek esetében a bejelentkezés általában a hotel recepcióján, mígy apartmanok esetén általában a helyi partnerirodában történik. Az utasok egyéni kéréseit irodánk továbbítja a szálláshely felé, de azok teljesítéséért sem mi, sem a helyi partnereink nem tudják garantálni. Az apartmanok és szobák elosztása a helyszínen történik.

Biztosítás:
Útlemondási (sztornó) biztosítás: az árak nem tartalmazzák, az fakultatív köthető (a teljes részvételi díj 5%-a)
BBP (betegség, baleset, poggyászbiztosítás): weboldalunkon online vagy irodánkban személyesen köthető. Az AXA és a QBE biztosítókkal állunk szerződésben.
Utasaink számára mindenképp javasoljuk BBP megkötését! Soha ne legyen rá szükség, de mindig jól jöhet orvosi költségek, poggyászkár, gépkocsijavítás, idő előtti hazautazás, hosszabb kint tartózkodás, valamint egyéb költségek fedezéséhez is! Több módozat közül választhat a szolgáltatások és térítési összegek tekintetében. A kötvény számát és a biztosító éjjel-nappal hívható telefonszámát mindig tartsa magánál!

Reklamáció, panasz: 
amennyiben a szállással vagy szolgáltatással kapcsolatban bármilyen gond merül fel, kérjük ezt a helyszínen haladéktalanul jelezni, azaz szállodában a recepción, apartmanok esetében a partnerirodánál. Amennyiben a kifogás nem orvosolható, arról jegyzőkönyvet kell készíteni, melyet irodánkban a visszaérkezést követő 8. napig kell benyújtani.