Foglalja le nyaralását most
akár 32% előfoglalási kedvezménnyel!

A világ legkisebb városa: ismerkedjenek meg Hummal!


Hum nem véletlenül viseli „A világ legkisebb városa” címet, hiszen a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült ezen a jogon. A lakók száma folyamatosan változik, de megközelítőleg 10 és 20 fő közé tehető.
 

Ne riasszon el bennünket Hum parányi mérete, ugyanis igazi kincsről van szó! Hum városkája az Isztriai-félszigeten található, tulajdonképpen egy dombtetőre épült. Nem valószínű, hogy horvátországi kalandozásaink során itt fogunk eltévedni, ugyanis a településnek mindösszesen két utcácskája és egy apró főtere van. A középkori építészet és városrendezés nyomait viseli magán – amelyek valójában többek, mint nyomok, hiszen egészen kézzelfogható formában maradtak fenn a középkor látványai és eszményei a jó kondíciójú épületeknek köszönhetően. A városfal is a középkorból származik, és alapvetően a teljes község ezeket az állapotokat őrzi. Ha tehát Hum felé vesszük az utunk, nemcsak egy elragadóan bájos és szerethető helyen kötünk ki, hanem igazi történelmi kalandozásban, már-már időutazásban lehet részünk. A helyi legendárium szerint azért lett ilyen parányi a kis község, mert sok-sok évszázaddal ezelőtt az utolsó városként épült fel, így pedig nem maradt elegendő alapanyag ahhoz, hogy nagyobb lehessen.
 

Hum más történelmi-kulturális szempontból is igen fontos helyszín a horvátok számára: a település a glagolita emlékút végpontja, amely az óhorvát írásmódnak szentelt emléktúra – állomásain az óhorvát nyelv kitüntetett nyelvemlékeivel találkozhatnak az úton résztvevők. A Humban található Szent Jeromos templom falain is olvashatunk efféle autentikus feliratokat, nem beszélve a helyi múzeumról, ahol több, ebből a korból származó nyelvemléket állítanak ki állandó jelleggel.
 

A város az év nagy részében kedvező, meleg klímájú és napfényes, így ideális célpont az év bármely szakában. Páratlan hangulata, termetéből adódó izgalmas és filmbeillő jellege miatt kihagyhatatlan minden Horvátországot bejáró, vagy az ország iránt érdeklődő utazó számára!
 
Szeretne idén az Adrián nyaralni? Horvátországi szálláshelyek MOST 15% online foglalási kedvezménnyel! Foglalja le nyaralását és spóroljon az egész családnak! Ne maradjon le erről a kihagyhatatlan lehetőségről, mert a szabad helyek folyamatosan fogynak! Megnézem a szállásajánlatokat: IsztriaKvarnerDalmáciaSzigetek
 
Utazási ajánlatok, melyek érdekesek lehetnek az Ön számára:
 
Horvátországgal kapcsolatos fontos információk:
 
További cikkek Horvátországgal kapcsolatban, melyet érdemes elolvasni:

← Vissza a magazinba